Fylld bergis

2012-07-02 @ 15:06:15
Detta är en riktigt när-jag-var-liten-rätt som jag och Mackan blåste liv i för ett par veckor sedan! Detta åt vi hemma ibland när jag var mindre och sen har det liksom glömts bort lite. Men ack vad gott det är! 
 
220 grader
 
1 bergislipma
500 gram blandfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
Grädde
Färska tomater
Buljong
Kryddor
 
Det är svårt att skriva ner ett fullständigt recept när jag alltid höftar med mina ingredienser och tar de jag har hemma. Men man ska helt enkelt göra en köttfärssås som inte är för rinnig! Det ska vara grädde och oxbuljong, inget light eller eldorado, då blir det inte lika gott, så enkelt är det. Köttfärssåsen är den viktigaste delen här och måste smaka magnifikt! :) 
 
När jag gör köttfärssås har jag alltid i paprika/morötter/majs osv men till denna rätt ska de mest bara vara färs och någon enstaka grönsk, i mitt fall tomater. 
 
1. Gör köttfärssåsen efter DIN smak! 
 
2. Skär av ett lock på din bergis och gröp ut innehållet.
 
3. Blanda ner det urgröpta brödet i köttfärsen (ger en fylligare sås) och fyll sedan bergisen med din färs.
 
4. Lägg på locket, strö över rikligt med ost och inte i ugnen till osten fått en gyllenbrun färg!
 
5. Servera till en god sallad!!
 

Focaccia : Smaksättningar!

2012-07-02 @ 14:48:23
Det härliga med detta bröd är att det fungerar till så mycket olika saker! Som tillbehör på buffébordet, till kvällsmat, till en god paj, sallad, ostbrickan osv! 
 
När du har gjort hålen i degen kan du trycka ner:
♥ Strimlad rödlök
♥ Mozzarella
♥ Fetaost
♥ Oliver
♥ Tomater
♥ Parmesanost
♥ Kryddor (basilika, rosmarin osv)
♥ Skinka
 
Bara fantasin sätter gränser! Här är exempel på en hemmagjord god olja!
 
Rosmarinfocaccia:
1 sats deg (grundrecept här)
5 kvistar färsk rosmarin
 
1. Krossa rosmarinkvistarna och tillsätt lite olivolja och blanda runt.
 
2. När du kommit till skedet där smaksättningen sker så ringlar du över rosmarinoljan över degen!
 
 

Focaccia med brieost och salami

2012-07-02 @ 14:29:23
En focaccia kan man i princip krydda hur man vill. Har man bara ett bra grundrecept så kan man variera i mängder. Sist jag gjorde focaccia gjorde jag med brieost och salami i och det blev jättegott, dock i efterhand tycker jag nog att det hade varit godare om man tagit bort kanterna på osten. De blev rätt hårda och torra i ugnen.
 
225 grader
45 + 30 + 10 minuter
 
Grundrecept:
25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
½dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-9 dl vetemjöl
 
Olivolja + flingsalt till plåten och utbakning
 
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vattnet. Tillsätt sedan olivolja, honung och flingsalt.
 
2. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en deg och knåda i cirka 5 minuter.
 
3. Jäs degen i en bunke under bakduk i 45 minuter.
 
4. Klä en form (ca 23x33) med bakplåtspapper. Smörj in med olja och strö över lite flingsalt. 
 
5. Häv upp degen på mjölat underlag, knåda degen och platta ut till en ca 2 cm tjock platta. Lägg ner i formen och jäs i ytterligare 30 minuter under bakduk.
 
6. Gör massa små hål i degen med fingrarna och strö över rikligt med olivolja och flingsalt. Nu även det du vill smaksätta med om du vill det. Jag valde brieost och salami. Fler förslag hittar du här!
 
7. Grädda brödet gyllenbrunt i virka 10 minuter.
 

Pajdeg (grundrecept)

2012-07-01 @ 18:43:57
Detta använder jag till min fruktpajer! Ska det vara båda botten och lock på pajen gör dubbel sats!
 
260 gram vetemjöl
½ tsk salt
110 gram osaltat smör
 
1. Lägg mjöl, salt och smör i en bunke och vispa samman med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens.
 
2. Tillsätt vatten tills du får en bra konsistens och deg som är lätt att hantera utan att den klibbar, men inte är för torr!
 
3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp 1 timme! 

Drömmarnas blåbärspaj

2012-07-01 @ 18:38:08
Det var inte länge sen jag lade ut ett recept på en blåbärspaj och här kommer ett till! Detta från Hummingbird bakery och jag älskar det, mest för att det är mycket deg men också för att den blir så himla fin!
 
175 grader
Lång förberedningtid!
 
2 satser pajdeg [hittar du här!]
100 gram strösocker
Maizena
2 msk nypressad citronsaft
2 tsk rivet citronskal
600 gram blåbär
 
1. Börja med att göra degen och låt den vila i kylskåp. Dela sedan degen i två delar och kavla ut den ena och lägg i botten på en pajform. [Upp till kanterna!]
 
2. Lägg socker, maizena, citronsaft, citronskal och blåbär i en bunke och rör samman ordentligt. [Hur mycket maizena du behöver beror på dina bär, färska bär behöver bara runt 25 gram medans frusna bär behöver först rinna av och sedan dubbelt med maizena]
 
3. Lägg blåbärsblandningen i pajskalet.
 
4. Kalva ut den andra degen likadant och lägg över blåbären. Tryck ihop de båda degarna så inget pyser ut, snygga sedan till kanterna och gör 3-4 skåror i locket så att ångan kan komma ut. 
 
5. Låt vila i kylskåp 1 timma innan den gräddas.
 
6. Grädda i 40-50 minuter. Täck över kanterna efter halva tiden med ungfolie, annars kan de blir brända och hårda.
 

Brownies a la Hummingbird bakery

2012-07-01 @ 18:27:30
"En riktig brownie ska vara kompakt och chokladrik" - Tarek Malouf
 
Innan jag gjorde dessa och satte mina tänder i kakan visste jag inte vad en riktig brownie var. De man köper i butiken eller på kondis trodde jag väl var en god brownie liksom. Men jag kan väl säga såhär, detta är en riktig brownie! Ledsen Sverige men här har ni inte levererat mig en chokladbomb som slår denna NÅNSIN! Och då har jag bakat denna helt själv och ingen fancy pancy konditor! Gör dessaa mina vänner, bara gör dem!
 
 
Cirka 12 bitar
30-35 minuter
175 grader
 
100 gram mörk kvalitetschoklad [snåla inte in på detta vad ni än gör!]
175 gram osaltat smör
325 gram strösocker
130 gram vetemjöl
3 ägg
Florsocker att dekorera med
 
1. Lägg choklad och smör i en värmetålig bytta och smält över vattenbad. 
 
2. Ta bort blandningen och rör ner strösocker ordentligt och sedan vetemjölet. 
 
3. Tillsätt äggen och rör sedan till en jämn, slät och tjock smet.
 
4. Häll smeten i en form [storlek beroende på hur tjock du vill ha dina brownies] och grädda i cirka 30 minuter, eller tills ytan börjar spricka lite. Då är den klar!
 
5. När kakan svalnat, skär i bitar och NJUT!
 
 

RSS 2.0