Stora kanelbullar

2012-06-11 @ 18:24:18
Underbara kanelbullar! Största misstaget man kan göra med alla olika slags bullar tycker jag är och snåla med fyllningen! Gör INTE det!

240-250 grader
Ca 8 minuter
Ca 40 stora bullar

Bullar:
50 gram jäst
100 gram smör
6 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör/margarin
6-8 tsk kanel
1½ dl socker

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt [37 grader]. Häll sedan vätskan över jästen och rör om/ kör maskin tills jästen löst upp sig.

2. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda degen för hand eller med maskin tills degen släpper ifrån kanterna.

3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

4. Blanda smör, socker och kanel till en smidig smet. Antingen för hand eller med maskin.

5. Dela degen i 3 delar och kavla ut så tunt du föredrar. Kleta på en tredjedel av fyllningen och rulla på önskat håll. [För att få stora bullar kavlar du ut degen till en rektangel, och rullar sedan ihop från ena kortsidan. Då blir rullen väldigt tjock vilket när du skivar den resulterar i stora bullar] Dela så stora du vill ha och lägg i någon snygg form eller direkt på bakplåtspapper.

6. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda i cirka 8 minuter på 240-250 grader.


Fyllning: Rabarberkräm

2012-06-07 @ 13:54:20
Den här fyllningen kan du själv anpassa hur mycket smak du vill ha av rabarber genom att tillsätta mer eller mindre saft och smaka av! Krämen påminner som en vaniljkräm med smak i!

Rabarberkräm:
4 äggulor
½ dl socker
2½ msk majsstärkelse
1 dl koncentrerade rabarbersaft [½ dl för bara en ton av rabarber]
3 dl vispgrädde


1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

2. Blanda majsstärkelsen och saften utan klumpar. Är du osäker så börja med ½ dl saft. När krämen är färdig kan du det sista vispa i lite saft i taget om du tycker det smakar för lite.

3. Koka upp vispgrädde och rör ihop med saften. Tillsätt äggblandningen och värm upp och rör om tills den tjocknar.

4. Tag av från plattan och vispa till en jämn kräm och tillsätt eventuellt lite saft i taget. Ställ sedan kallt så den stelnar.



Smarrig sommartårta!

2012-06-07 @ 13:38:00
Jag ville göra en tårta på Sveriges nationaldag och efter mycket letande på nätet hittade jag denna! Jag gillar inte vispad grädde, smaken, och tycker att det bara växer i munnen. Därför måste jag alltid få bort gräddsmaken när jag själv gör tårta och därför fyllde jag denna med hallonmousse och vaniljkräm med rabarbersaft i! Tårtan blev rejält uppskattad så kör hårt!



Vi börjar med tårtbotten! Den här är riktigt luftig och dessutom riktigt god och lätt att göra. Jag kommer aldrig mer köpa en färdig tårtbotten, har upptäckt att det finns inga som helst bortförklaringar till att det ska vara bra!


Tårtbotten:
5 st ägg
Socker
Potatismjöl
Vetemjöl
2-3 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
3 glas

1. Ställ alla tre glas bredvid varandra. Knäck 5 ägg i det första glaset.
2. Mät upp lika mycket socker i glaset bredvid som äggen.
3. Tredje glaset fyller du med potatismjöl till en tredjedel, resten vetemjöl.
4. I det tredje glaset tillsätter du till sist vaniljsocker och bakpulver.
5. Häll ägg och socker i en bunke och vispa i minst 10 minuter. Gärna 15. Det ska riktigt vitt och pösigt.
6. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten för att motverka klumpar, och vänd sedan ner mjölblandningen med en slickepott. Rör så lite som möjligt, vispa absolut inte för då bildas gluten som gör tårtbotten seg.
7. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda på 175 grader i 35 minuter.
8. Låt svalna helt i formen innan du tar loss den och delar din botten.


Hallonmousse:
1 gelatinblad
2 dl tinade hallon
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
2. Mixa hallonen med florsockret till en slät kräm.
3. Värm sedan hälften av hallonkrämen över vattenbad. När krämen är varm lägg i gelatinbladet och resten av hallonkrämen. Rör och och ställ sedan åt sidan för att svalna.
4. Vispa grädden i en bunke och vänd sedan ner hallonkrämen, ställ kallt för att stelna.

Rabarberkräm:
4 äggulor
½ dl socker
2½ msk majsstärkelse
1 dl koncentrerade rabarbersaft [½ dl för bara en ton av rabarber]
3 dl vispgrädde

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Blanda majsstärkelsen och saften utan klumpar.
3. Koka upp vispgrädde och rör ihop med saften. Tillsätt äggblandningen och värm upp och rör om till den tjocknar.
4. Tag av från plattan och vispa till en jämn kräm. Ställ sedan kallt.

Vit chokladfrosting:
200 gram vit choklad
200 gram cream cheese

1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Tillstätt cream cheese och vispa till en jämn smet. Ställ sedan kall för att stelna.

Gör tårtan!
På första lagret tog jag rabarberkrämen, andra lagret hallonmousse [gudomligt god!] och sedan täcker jag tårtan med frostingen. Jag dekorerade med persikor, hallon och riven choklad!




RSS 2.0