Black bottom-cupcakes

2013-11-12 @ 13:30:00
Detta är mina favoritcupcakes alla gånger! Finns inga godare tror jag... Dessa innehållr chokldbotten och cheesecakefyllning med mjölkchokladbitar, ja men ni hör ju härligheten!! Toppa med en färskostfrosting och man är beredd att flyga till himlen... :)
 
Chokladbotten
190 gr mjöl
120 gr strösocker
40 gr kakao
½ tsk bikarbonat
3 msk solrosolja
1½ tsk vitvinsvinäger
½ tsk vaniljessens
 
1. Lägg mjöl, socker, kakao och bikarbonat i en skål och blanda samman ingredienserna med en elvisp (så att inga klumpar riskerar finnas kvar!).
 
2. Blanda ihop olja, vinäger, vaniljessens och 1¼ dl vatten i en liten skål och häll långsamt ner det i mjölblandningen samtidigt som du vispar med elvispen. När det börjar tjockna så öka hastigheten och vispa tills allt blandats ordentligt. 
 
3. Skeda upp smeten i formarna, ca 12 stycken. 
 
Cheesecakefyllning
140 gr färskost
60 gr strösocker
1 ägg
½ tsk vaniljessens
en nype salt
100 gr mjölchoklad i småbitar
 
1. Blanda samman allt förutom chokladbitarna i en skål. Det ska bli en slät och fluffig massa. 
 
2. Rör ner chokladbitarna med en sked, försiktigt så att ostmassan inte skär sig. 
 
3. Fördela ostmassan i formarna med chokladsmeten. Grädda i ca 20 minuter, 175 grader. Testa med en sticka om cupcaken är klar, ostmassan ska ha en lite gyllenbrun färg. De får INTE stå för länge, så blir de torra och smuliga. 
 
Färskostglasyr
300 gr florsocker
50 gr smör
125 gr färskost
 
1. Vispa ihop rumstempererat smör och florsocker i en bunke. Det ska bli något slätt.
 
2. Tillsätt färskosten och vispa på medelhög hastighet till glasyren är fluffig. Ca 5 minuter. Vispa in för länge, då blir glasyren för lös. 
 
3. Spritsa eller skeda på glasyren över svala cupcakes! NJUT!
 
Innan glasyren åkte på!
 

Snabba frallor

2013-09-18 @ 15:17:13
Här kommer ett recept på snabba och smidiga frallor! Jag har bakat dem idag och är väldigt nöjd med dessa små godingar! Ingen lång jästid och snabbt klara i ugnen! Sånt gillar vi!


Snabba frallor
150 gr jäst
100 gr smör
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk socker
24-26 dl vetemjöl (eller dela med vilken mjölsort du gillar!)
Ägg + blandade fröer/kärnor.

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och blanda tills det löst upp sig. Tillsätt salt och socker  och sen till sist mjölet.
Knåda i några minuter och dela sedan upp frallorna till ca 45-50 stycken. Jag gjorde lite mindre som tillbehör till middagen, och fick ut 51 st. Vill
Man ha ännu större så gör 40 st. Jäs i 15 minuter, pensla sedan med ägg och strö över fröer och kärnor.

250 grader, 7-8 minuter. 

Båttårtan

2013-09-09 @ 13:46:20
 
Ljus tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål med gaffel så det blandas ordentligt. Sikta sedan ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt runt det till en jämn smet. Smöra och bröa en form och häll ner smeten och in på 175 grader i ca 45-50 minuter. 
 
Lemoncurdgrädde
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl citronsaft
50 gr smör
1-1,5 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
 
Vispa ihop ägg och socker med elvisp, lite lätt, och tillsätt sedan citronsaften. Låt koka upp i en kastrull under omrörning. Tar ca 8-12 minuter och när det blivit tjock dra undan kastrullen från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Låt lemoncurden svalna. Vispa upp grädden hårt och tillsätt sedan kall lemoncurd i grädden efter smak!
 
Hallonmousse
3 gelatinblad
250 gr halllon
0.75 dl socker
3 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-6 minuter. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka några minuter. Sila sedan hallonkrämen i en sil för att få bort stora bitar och kärnor. Krama ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonsåsen, låt svalna något. Vispa upp grädde, inte för hårt, och tillsätt hallonsåsen i grädden. Vänd försiktigt ner såsen lite i taget, annars skär sig moussen och blir tråkig till utseendet. 
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
Ca 250 gram smör
 
Vispa äggvitorna i en skål till du kan vända den upp och ner utan att det faller ur. Tillsätt vaniljsocker och vispa lite till. Ställ skålen över vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills de flesta sockerkristallerna har lösts upp sig. Ta skålen från vattenbadet och vispa i ytterligare 5-6 minuter för att marängen skall svalna något. Vispa smöret fluffigt och tillsätt sen i marängen tills allt blandats ordentligt. Smaksättningar kan vara florsocker eller lite citron. 
 
Montera tårtan
Jag lägger gärna hallonmoussen på det understa lagret då denna är fastare än lemoncurdgrädden. När man sedan lägger på andra bottnen håller sig moussen bättre på plats än grädden hade gjort. På med locket och spackla sedan tårtan med marängsmörkräm. Jag använde en mönsterplatta till sidorna och spritsade nått enkelt på toppen/botten bara. 

Doptårtor

2013-09-09 @ 13:35:00
Här kommer bilder och recept på min absolut första beställning på tårtor från "utomstående". Det var till ett dop på 70 personer, fick senare veta att dessa tre tårtor åts av 65 personer och ändå blev det lite över! 
 
 
Ljus tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål med gaffel så det blandas ordentligt. Sikta sedan ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt runt det till en jämn smet. Smöra och bröa en form och häll ner smeten och in på 175 grader i ca 45-50 minuter. 
 
Lemoncurdgrädde
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl citronsaft
50 gr smör
1-1,5 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
 
Vispa ihop ägg och socker med elvisp, lite lätt, och tillsätt sedan citronsaften. Låt koka upp i en kastrull under omrörning. Tar ca 8-12 minuter och när det blivit tjock dra undan kastrullen från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Låt lemoncurden svalna. Vispa upp grädden hårt och tillsätt sedan kall lemoncurd i grädden efter smak!
 
Hallonmousse
3 gelatinblad
250 gr halllon
0.75 dl socker
3 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-6 minuter. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka några minuter. Sila sedan hallonkrämen i en sil för att få bort stora bitar och kärnor. Krama ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonsåsen, låt svalna något. Vispa upp grädde, inte för hårt, och tillsätt hallonsåsen i grädden. Vänd försiktigt ner såsen lite i taget, annars skär sig moussen och blir tråkig till utseendet. 
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
Ca 250 gram smör
 
Vispa äggvitorna i en skål till du kan vända den upp och ner utan att det faller ur. Tillsätt vaniljsocker och vispa lite till. Ställ skålen över vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills de flesta sockerkristallerna har lösts upp sig. Ta skålen från vattenbadet och vispa i ytterligare 5-6 minuter för att marängen skall svalna något. Vispa smöret fluffigt och tillsätt sen i marängen tills allt blandats ordentligt. Smaksättningar kan vara florsocker eller lite citron. 
 
Montera tårtan
Jag lägger gärna hallonmoussen på det understa lagret då denna är fastare än lemoncurdgrädden. När man sedan lägger på andra bottnen håller sig moussen bättre på plats än grädden hade gjort. På med locket och spackla sedan tårtan med marängsmörkräm. Antingen spritsa eller gör något mönster med en mönsterplatta, ska du täcka med sockerpasta spackla bara så jämt och bra du kan sen kavla ut sockerpasta och täck! Skapa dekorationer i sockerpasta eller marsipan och låt fantasin flöda!
 
 

Färskostfrosting

2013-05-29 @ 12:55:00
En väldigt god frosting som funkar till både tårtor och cupcakes! En sats av denna räcker till ca 12-15 muffins, tårta beror på hur stor den är men det räcker långt tycker jag! Det negativa med denna är att den fort blir mjuk, då får man tillsätta mer florsocker eller låta stå i frysen en stund!
 
Ingredienser
300 gr florsocker
50 gr smör
125 gr naturell färskost
 
1. Vispa ihop florsocker och rumstempererat smör lite snabbt.
 
2. Tillsätt färskosten och vispa till en jämn smet i cirka 5 minuter. 
 
3. Blanda ner pastafärg om färg önskas!

Lemon rose ombre cake

2013-05-29 @ 12:49:00
Den här tårtan gjorde jag för ett par veckor sedan! En minivariant av den här tårtan, men nu skippade jag kokos och marsipan och körde bara citron citron citron!! Jag skippade sockerpastan och valde att spritsa tårtan med två olika tyllar från wilton, med en färskostfrosting! Detta är en hög tårta med 5 bottnar, som jag färgat med pastafärg till en ombre cake! Lite roligt när man skär upp den sen!
 
Du behöver
White velvet cake (tårtbotten)
Lemoncurd
Frosting
 
Sätta ihop tårtan
1. På första lagret ber du ut lemoncurd i ett lagom tjockt lager. 
 
2. Gör likadant på alla andra lager! :)
 
3. Spackla eller spritsa frostingen på tårtan till önskat mönster och tjocklek! 
 
TIPS!
Glöm inte att spackla ett tunt lager frosting på tårtan först och låt stå i kylskåp i en halvtimme innan du fortsätter, då sätter sig smulorna. Helst ska du låta tårtan, ospacklad, stå i kylen över natten så den riktigt sätter sig och blir stadig!
 

Täcka tårta - Sockerpasta

2013-04-05 @ 23:01:25
Jag tycker det är otroligt smidigt och enkelt att täcka en tårta med sockerpasta. Det är lätt att undvika fula veck och bubblor vilket jag finner omöjligt med marsipan, än så länge! Men, jag har ännu inte riktigt fått knas på hur man ska göra för att få snygga, "felfria" kanter, dvs undvika ojämnheter. Men det kommer säkert med tiden, alla är vi barn i början! 
 
Spackla tårtan med smörkräm, först ett tunt lager och ställa in i kylen i 30 minuter, sedan ett lager till för att jämna till tårtan. 
 
Kavla ut sockerpasta, så tunt du kan utan att den går sönder.
 
"Smek" och gnid ut pastan över tårtan, åt sidorna hela tiden och lyft på sockerpastan för att undvika fula veck. Gnugga liksom ut sockerpasta.
 
Dekorera :-)
 

Påsktårta mini

2013-04-03 @ 11:10:27
Till påskaftons kväll bakade jag tårta som vi hade med oss till Axamo. Det blev 4 minitårtor varav 2 stycken hjälpte Mackan mig att dekorera i påsktema med "angry birds", kvast, gräs och en korg med ägg! Kul att göra något med ett tema så, det blir det mer av i framtida bakverk :) 
 
Tårtorna fyllde jag med hallonmousse och saltlakritsfluff. Det senare blev jag inte så nöjd med, lyckades inte riktigt med det receptet men jag kommer definitivt testa igen med ett annat recept. Saltlakrits är ju bara så gott, och passar väldigt bra tillsammans med hallonmousse! 
 
Du behöver
Tårtbotten (1 st ger 3 minitårtor med 3 lager) )
Lakritsfluff, googla recept! (kommer med eget recept så småning om!)
Sockerpasta/marsipan, dekorationer
 
Sätta ihop tårtan
Fyll ett lager med hallonmousse och det andra med lakritsfluff.
Spackla tunnt med smörkräm runt hela tårtan, ställ sedan i kylen 30 minuter innan du spacklar på ytterligare ett lager smörkräm. Det gör att smulorna sätter sig och det är lättare att få en snygg finish på tårtan.
Kavla ut sockerpasta eller marsipan och täck tårtan. Sätt på dekorationer, voila!
 

White velvet ombre cake with lemon and coconut

2013-04-01 @ 15:23:40
En himla god tårta jag gjorde till mammas tjejmiddag i förra veckan! Den är värd att smaka kan jag lova, jag älskar kombinationen av sött och surt och tycker att det blir extra gott med den här botten, tårtan blir mastig men väldigt saftig och god!
 
Du behöver
100-150 gram marsipan
Kokos
Ev. sockerpasta, dekorationer
 
Sätta ihop tårtan
1. På första lagret ber du ut lemoncurd i ett lagom tjockt laget, 0,5-1 cm. Stör över riven marsipan och kokos.
 
2. Gör likadant på andra lagret!
 
3. Spackla tårtan med smörkräm. Först ett tunt lagret och ställ sedan in tårtan i kylskåpet i en halvtimme. Ta sedan ut tårtan och spackla ett tjockare lager. När man gör såhär har smulorna satt sig och det blir både lättare och snyggare att spackla den så!
 
4. Kavla ut sockerpasta och täcka tårtan, sätt dit dekorationer och voila, klart! Vill man inte ha sockerpasta eller inte gillar det, kan man innan smörkrämen har stelnat trycka fast kokos över hela tårtan, den blir både vacker och god! 
 

 

Smörkräm - äntligen ett bra recept!

2013-04-01 @ 14:58:28
Den här smörkrämen har jag hittat hos Lisa, och jag är väldigt nöjd med receptet! Förra gången jag testade en smörkräm blev den i princip jätteäcklig, men den här funkar mycket mycket bättre! Jag använder den för att spackla tårtor innan jag täcker dem med sockerpasta!
 
Ingredienser
115 gram smör
4 dl florsocker
3 tsk mjölk
 
1. Vispa rumstempererat smör fluffigt, och tillsätt florsockret lite i taget. 
 
2. Vispa i minst 10 minuter så det blir vitt och riktigt fluffigt. 
 
3. Avsluta med att tillsätta mjölk, blir det för löst kan man tillsätta lite mer florsocker, är den för fast ta lite mer mjölk. 

Lemoncurd

2013-04-01 @ 14:52:59
Jag har gjort lemoncurd vid ett tidigare tillfälle med ett annat recept, men tyckte att detta var tusen gånger bättre! Den blir riktigt syrlig och god, nästan så det drar i kinderna men det är precis vad jag gillar när man kombinerar det med bakverk. Mängden citron kan man ju styra lite själv så det passar just den smak man har!
 
Ingredienser
3 ägg
1,5 dl socker
0,5-1 dl citronsaft
50 gram smör
1-1,5 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt sedan citronsaften. Häll ner i en kastrull och värm på spisen samtidigt som du rör om hela tiden.
 
2. Det tar runt 8-12 minuter innan kurden har blivit tjock, är den lite seg och inte vill tjockna till kan man tillsätta lite majsmjöl.
 
3. Dra undan kastrullen från plattan och blanda ner rumstempererat smör och vaniljsockret. 
 
4. Låt svalna!
 

White velvet cake - Tårtbotten

2013-04-01 @ 14:46:00
Det här är en tårtbotten av den mer mastiga och smakrika sorten! Jag personligen tycker den smakar alldeles himmelskt och det blir en helt annan feeling på en tårta med den här som botten. Den passar dock inte till alla kombinationer tycker jag, ska du göra en mer traditionell tårta med vaniljkräm och någon mousse skulle jag välja vanlig botten, kanske den här. Men till denna botten är det gott med en tunnare fyllning, eftersom botten är så tung i sig. Lemoncurd, sylt eller liknande är yumyum till white velvet!
 
175 grader 
 
Ingredienser
4 st äggvitor
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
1 nypa salt
170 gram smör
Ev pastafärg/karamellfärg
 
1. Vispa ägg, mjölk och vaniljsocker och ställ sedan den blandningen åt sidan. 
 
2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker.
 
3. Värm smöret i micron så det blir lite rinnigt, tillsätt sedan smöret i mjölblandningen och blanda om. 
 
4. Häll i äggblandningen i mjölbunken, lite i taget, och vispa sedan till en jämn smet. 
 
Med en liten twist
Den här botten blir väldigt vacker att färga. När jag gjorde en tårta med denna botten senast delade jag smeten i tre olika formar och blandade i lite pastafärg, en gul, orange och röd botten. 
 
I ugnen
Gör du en stor botten som du senare delar, gissar jag att tiden blir 40-60 minuter, men alla ugnar är olika så testa med en potatissticka ofta, den ska vara torr. 
 
Delar man upp smeten i olika formar behöver en botten ca 20-30 minuter, likadant här, testa med en sticka! 
 

Krämig laxpasta

2013-03-21 @ 13:29:11
Otroligt smidig mat och väldigt gott! Går att variera med olika grönsaker och smaker så nästa gång man gör det blir det något helt annat ;-)
 
2 portioner
 
Pasta
2 laxfilé
1 paprika
Gröna bönor
1 stor lök
Dill
Grädde (matlagningsgrädde eller minigrädde, vad man vill ha)
Fiskbuljong
Hummerfond
Salt
Peppar
 
1. Stek fisken och krydda med lite salt, lägg den sedan på en tallrik.
 
2. Koka så mycket pasta du vill ha.
 
3. Skär grönsakerna i lagom storlek och stek dem för sig själva tills löken har mjuknat lite.
 
4. Blanda grädde, fond, dill och andra kryddor i en skål och häll sedan över grönsakerna och smula ner en buljongtärning.
 
5. Häll av pastan och lägg i stekpannan och blanda samman allt till en krämig röra. Lägg den delade laxen på röran och låt dem värme till sig lite innan servering! Servera gärna med sallad!
 
På bilden hade jag inte lagt på laxen, så den får ni tänka er ;-)

Hallonmousse & glasscremetårta

2013-03-21 @ 13:19:00
Senaste tårtan jag gjorde blev en halvsuccé kan man väl säga. Delvis var jag nöjd men ändå inte. I den här tårtan hade jag hallonmousse och glasscreme,  spacklade med smörkräm och täckte sedan med sockarpasta. Hallonmoussen var jättegod, mums mums, men glasscremen blev jag lite besviken på. Jag hade dock inte rätt kräm till den och så råkade jag vispa lite för lite grädde, så jag tänker definitivt ge den en andra chans och då tror jag den kommer bli toppen! 
 
Glasscreme
Smörkräm
 
Glasscremen kommer det recept på så fort jag fått lite mer koll på den, ska göra en ny tårta till mamma tills på tisdag så då lär det komma! Smörkräm ska jag också hitta ett annat recept på tänkte jag.. 
 
 

Bananpannkaka

2013-03-20 @ 13:10:00
Världens kanske enklaste recept ska nu presenteras! Bananpannkaka åt jag för första gången när jag var i Thailand 2010, och då testade jag 2 olika typer. Ingen av dem jag testade där är som denna, thailändarna kan sin sak och lägger ner otroligt mycket kärlek i det dem lagar, men den här pannkakan går otroligt fort och är ett ypperligt mellanmål! Det duger här hemma tills man åker tillbaka till Thailand ;-)
 
1 portion
 
Bananpannkaka
1 ägg
1 banan
 
1. Mosa bananen ordentligt
 
2. Blanda ner ett ägg i den mosade banan och stek!
 
3. Servera gärna med frukt, sylt, keso eller vad vad du har hemma!
 
 
 


Varmt välkommen till Annies skafferi!

Du har hittat till mitt skafferi! Här lägger jag ut mina recept på allt ifrån matlagning till kakor och tårtfyllningar! Du är fri att testa själv, modifiera och självklart mer än gärna kommentera och berätta hur det gått för dig vid spisen och ugnen! :-)

I cirka 5 år har jag bloggat på medelicious.blogg.se (och gör fortfarande såklart!) men jag ville skapa en alldeles egen blogg för just den här delen av mig, matlagning och bak! Välkommen!

Vill du vara med?

RSS 2.0