Täcka tårta - Sockerpasta

2013-04-05 @ 23:01:25
Jag tycker det är otroligt smidigt och enkelt att täcka en tårta med sockerpasta. Det är lätt att undvika fula veck och bubblor vilket jag finner omöjligt med marsipan, än så länge! Men, jag har ännu inte riktigt fått knas på hur man ska göra för att få snygga, "felfria" kanter, dvs undvika ojämnheter. Men det kommer säkert med tiden, alla är vi barn i början! 
 
Spackla tårtan med smörkräm, först ett tunt lager och ställa in i kylen i 30 minuter, sedan ett lager till för att jämna till tårtan. 
 
Kavla ut sockerpasta, så tunt du kan utan att den går sönder.
 
"Smek" och gnid ut pastan över tårtan, åt sidorna hela tiden och lyft på sockerpastan för att undvika fula veck. Gnugga liksom ut sockerpasta.
 
Dekorera :-)
 

Påsktårta mini

2013-04-03 @ 11:10:27
Till påskaftons kväll bakade jag tårta som vi hade med oss till Axamo. Det blev 4 minitårtor varav 2 stycken hjälpte Mackan mig att dekorera i påsktema med "angry birds", kvast, gräs och en korg med ägg! Kul att göra något med ett tema så, det blir det mer av i framtida bakverk :) 
 
Tårtorna fyllde jag med hallonmousse och saltlakritsfluff. Det senare blev jag inte så nöjd med, lyckades inte riktigt med det receptet men jag kommer definitivt testa igen med ett annat recept. Saltlakrits är ju bara så gott, och passar väldigt bra tillsammans med hallonmousse! 
 
Du behöver
Tårtbotten (1 st ger 3 minitårtor med 3 lager) )
Lakritsfluff, googla recept! (kommer med eget recept så småning om!)
Sockerpasta/marsipan, dekorationer
 
Sätta ihop tårtan
Fyll ett lager med hallonmousse och det andra med lakritsfluff.
Spackla tunnt med smörkräm runt hela tårtan, ställ sedan i kylen 30 minuter innan du spacklar på ytterligare ett lager smörkräm. Det gör att smulorna sätter sig och det är lättare att få en snygg finish på tårtan.
Kavla ut sockerpasta eller marsipan och täck tårtan. Sätt på dekorationer, voila!
 

White velvet ombre cake with lemon and coconut

2013-04-01 @ 15:23:40
En himla god tårta jag gjorde till mammas tjejmiddag i förra veckan! Den är värd att smaka kan jag lova, jag älskar kombinationen av sött och surt och tycker att det blir extra gott med den här botten, tårtan blir mastig men väldigt saftig och god!
 
Du behöver
100-150 gram marsipan
Kokos
Ev. sockerpasta, dekorationer
 
Sätta ihop tårtan
1. På första lagret ber du ut lemoncurd i ett lagom tjockt laget, 0,5-1 cm. Stör över riven marsipan och kokos.
 
2. Gör likadant på andra lagret!
 
3. Spackla tårtan med smörkräm. Först ett tunt lagret och ställ sedan in tårtan i kylskåpet i en halvtimme. Ta sedan ut tårtan och spackla ett tjockare lager. När man gör såhär har smulorna satt sig och det blir både lättare och snyggare att spackla den så!
 
4. Kavla ut sockerpasta och täcka tårtan, sätt dit dekorationer och voila, klart! Vill man inte ha sockerpasta eller inte gillar det, kan man innan smörkrämen har stelnat trycka fast kokos över hela tårtan, den blir både vacker och god! 
 

 

Smörkräm - äntligen ett bra recept!

2013-04-01 @ 14:58:28
Den här smörkrämen har jag hittat hos Lisa, och jag är väldigt nöjd med receptet! Förra gången jag testade en smörkräm blev den i princip jätteäcklig, men den här funkar mycket mycket bättre! Jag använder den för att spackla tårtor innan jag täcker dem med sockerpasta!
 
Ingredienser
115 gram smör
4 dl florsocker
3 tsk mjölk
 
1. Vispa rumstempererat smör fluffigt, och tillsätt florsockret lite i taget. 
 
2. Vispa i minst 10 minuter så det blir vitt och riktigt fluffigt. 
 
3. Avsluta med att tillsätta mjölk, blir det för löst kan man tillsätta lite mer florsocker, är den för fast ta lite mer mjölk. 

Lemoncurd

2013-04-01 @ 14:52:59
Jag har gjort lemoncurd vid ett tidigare tillfälle med ett annat recept, men tyckte att detta var tusen gånger bättre! Den blir riktigt syrlig och god, nästan så det drar i kinderna men det är precis vad jag gillar när man kombinerar det med bakverk. Mängden citron kan man ju styra lite själv så det passar just den smak man har!
 
Ingredienser
3 ägg
1,5 dl socker
0,5-1 dl citronsaft
50 gram smör
1-1,5 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt sedan citronsaften. Häll ner i en kastrull och värm på spisen samtidigt som du rör om hela tiden.
 
2. Det tar runt 8-12 minuter innan kurden har blivit tjock, är den lite seg och inte vill tjockna till kan man tillsätta lite majsmjöl.
 
3. Dra undan kastrullen från plattan och blanda ner rumstempererat smör och vaniljsockret. 
 
4. Låt svalna!
 

White velvet cake - Tårtbotten

2013-04-01 @ 14:46:00
Det här är en tårtbotten av den mer mastiga och smakrika sorten! Jag personligen tycker den smakar alldeles himmelskt och det blir en helt annan feeling på en tårta med den här som botten. Den passar dock inte till alla kombinationer tycker jag, ska du göra en mer traditionell tårta med vaniljkräm och någon mousse skulle jag välja vanlig botten, kanske den här. Men till denna botten är det gott med en tunnare fyllning, eftersom botten är så tung i sig. Lemoncurd, sylt eller liknande är yumyum till white velvet!
 
175 grader 
 
Ingredienser
4 st äggvitor
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
1 nypa salt
170 gram smör
Ev pastafärg/karamellfärg
 
1. Vispa ägg, mjölk och vaniljsocker och ställ sedan den blandningen åt sidan. 
 
2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker.
 
3. Värm smöret i micron så det blir lite rinnigt, tillsätt sedan smöret i mjölblandningen och blanda om. 
 
4. Häll i äggblandningen i mjölbunken, lite i taget, och vispa sedan till en jämn smet. 
 
Med en liten twist
Den här botten blir väldigt vacker att färga. När jag gjorde en tårta med denna botten senast delade jag smeten i tre olika formar och blandade i lite pastafärg, en gul, orange och röd botten. 
 
I ugnen
Gör du en stor botten som du senare delar, gissar jag att tiden blir 40-60 minuter, men alla ugnar är olika så testa med en potatissticka ofta, den ska vara torr. 
 
Delar man upp smeten i olika formar behöver en botten ca 20-30 minuter, likadant här, testa med en sticka! 
 

RSS 2.0