Doptårtor

2013-09-09 @ 13:35:00
Här kommer bilder och recept på min absolut första beställning på tårtor från "utomstående". Det var till ett dop på 70 personer, fick senare veta att dessa tre tårtor åts av 65 personer och ändå blev det lite över! 
 
 
Ljus tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål med gaffel så det blandas ordentligt. Sikta sedan ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt runt det till en jämn smet. Smöra och bröa en form och häll ner smeten och in på 175 grader i ca 45-50 minuter. 
 
Lemoncurdgrädde
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl citronsaft
50 gr smör
1-1,5 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
 
Vispa ihop ägg och socker med elvisp, lite lätt, och tillsätt sedan citronsaften. Låt koka upp i en kastrull under omrörning. Tar ca 8-12 minuter och när det blivit tjock dra undan kastrullen från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Låt lemoncurden svalna. Vispa upp grädden hårt och tillsätt sedan kall lemoncurd i grädden efter smak!
 
Hallonmousse
3 gelatinblad
250 gr halllon
0.75 dl socker
3 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-6 minuter. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka några minuter. Sila sedan hallonkrämen i en sil för att få bort stora bitar och kärnor. Krama ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonsåsen, låt svalna något. Vispa upp grädde, inte för hårt, och tillsätt hallonsåsen i grädden. Vänd försiktigt ner såsen lite i taget, annars skär sig moussen och blir tråkig till utseendet. 
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
Ca 250 gram smör
 
Vispa äggvitorna i en skål till du kan vända den upp och ner utan att det faller ur. Tillsätt vaniljsocker och vispa lite till. Ställ skålen över vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills de flesta sockerkristallerna har lösts upp sig. Ta skålen från vattenbadet och vispa i ytterligare 5-6 minuter för att marängen skall svalna något. Vispa smöret fluffigt och tillsätt sen i marängen tills allt blandats ordentligt. Smaksättningar kan vara florsocker eller lite citron. 
 
Montera tårtan
Jag lägger gärna hallonmoussen på det understa lagret då denna är fastare än lemoncurdgrädden. När man sedan lägger på andra bottnen håller sig moussen bättre på plats än grädden hade gjort. På med locket och spackla sedan tårtan med marängsmörkräm. Antingen spritsa eller gör något mönster med en mönsterplatta, ska du täcka med sockerpasta spackla bara så jämt och bra du kan sen kavla ut sockerpasta och täck! Skapa dekorationer i sockerpasta eller marsipan och låt fantasin flöda!