Sockerbullar med vaniljkrämsfyllning [Bilder steg för steg]

2012-05-28 @ 18:53:07
Detta bakverk mina vänner är nästan olagligt gott! Testade att göra sockerbullar för första gången förra veckan och det blev över förväntan bra! Svårighetsgraden sägs vara svår men det tycker jag inte. Det är lite pilligt men inte alls krångligt som jag alltid har trott!

225 grader
8-10 minuter
Ca 13 stora / 18 små

Bullarna:
100 gram smör
3 dl mjölk
25 gram jäst
1 ägg
2 krm salt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Ca 11-13 dl mjöl

Fyllningen:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizenastärkelse
1 msk vaniljsocker

Pensling:
Smält smör
Strösocker

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll sedan vätskan över jästen och rör om tills allt löst upp sig.

2. Tillsätt ägg, salt, socker, vaniljsocker och så mycket mjöl som behövs för att det ska bli en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

3. Vispa mjölk, äggulor, socker och maizenastärkelsen till fyllningen i en kastrull. [Använd ej stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli missfärgad!] Låt krämen sjuda tills den tjocknar, dra sedan av den från plattan och tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.

4. Ta degen ur bunken. Arbeta den smidig på nytt och dela degen sen i två lika stora delar. Kavla ut degen i valfri tjocklek. [Desto tjockare ju kraftigare bullar] Jag kavlade ut cirka 1 centimeter. Tryck sedan ut former med valfri form. Runda, hjärtan, fyrkantiga osv. Jag använde ett glas.

5. Ta en degform och klicka i vaniljkräm. Ta sedan en till degbit och lägg över krämen. Nyp ihop kanterna noga! Rulla sedan försiktigt till en boll om ni har cirklar. Se till att det inte kan pysa ut kräm. Lägg på bakplåtspapper på en plåt, under bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter.

6. Grädda i ugn i 8-10 minuter. Vid servering pensla bullarna med smält smör och strö över strösocker. Gå bra att frysa in, men garnera inte med socker förrens de ska ätas! Annars smälter sockret.



Blåbärspaj på mitt sätt

2012-05-10 @ 12:27:30
När jag ska äta blåbärspaj tycker jag det är absolut godast om blåbären har smält och blivit som en sylt istället för separata små bär. Därför är mitt knep när jag gör blåbärspaj (eller paj i övrigt) att koka bären med socker tills de har blivit som sylt ungefär. Sen tillsätter jag lite potatismjöl och rör om tills det har tjocknat (lite!) innan jag heller ner det i formen! Åh så gott!

225 grader
15-20 minuter

Bärblandning:
500 gram blåbär
Potatismjöl
Socker

Smuldeg:
¾ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör

1. Koka bären tillsammans med socker och lite potatismjöl till en lagom tjock massa. Det ska fortfarande vara rinnigt så att smuldegen sjunker ner i bärmassan när den gräddas.

2. Knåda mjukt smör, havregryn, socker och vetemjöl till en deg.

3. Häll över bären i en form och strö över degen i ett jämt lager.

4. In och grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter i 225 grader.


Tekakor med linfrön

2012-05-10 @ 11:45:03
När jag var hos Josefina för ett par veckor sedan bjöd hon på dessa tekakor och de är riktigt goda - speciellt nybakade! Jag testade receptet här hemma bara några dagar senare och de blev jättebra, men blev torra ganska fort. Jag tror jag hade inne dem i ugnen lite för länge så jag ska definitivt testa och göra dem igen och ta ut dem tidigare! För de är otroligt enkla och smidiga att göra och smakar susen!
225 grader
10-15 minuter
12 stora eller runt 20 i normalstorlek

5 dl mjölk
1 dl hela linfrön
1.5 dl havregryn
150 gram kesella
50 gram jäst
50 gram sirap
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
10 dl mjöl (jag tar ungefär 3-5 dl grahamsmjöl  och resten vetemjöl för att få lite fylligare kaka!)

1. Koka upp 3 dl mjölk med linfrön och havregryn. Det ska bli som en tjock gröt.

2. Häll upp gröten i en bunke, rör ner resten av mjölken (2 dl). Smula ner jästen och sedan kesellan.

3. Rör om i bunken och tillsätt sedan sirapn, salt, bakpulver och mjöl till du har fått en bra deg som släpper från kanterna.

4. Dela degen i två delar och rulla två längden. Dela dem i valfri mängs beroende på hur många och hur stora kakor du vill ha. Jag gjorde STORA kakor och det blev 12 st. Man borde få runt 18-22 st normalstora. Lägg dem på en plåt och nagga.

5. Låt jäsa i 40 minuter och grädda sedan i 10 -15 minuter i 225 grader.


Fläskfilégryta och klyftpotatis

2012-05-08 @ 13:21:26
Detta är en gryta vi har gjort ett par gånger här hemma nu och varje gång slutar det med att vi är proppmätta och inte vill resa på oss för vi har ätit för mycket! Det går liksom inte sluta, den är så himla god!


När det kommer till grytor och liknande följer jag nästan aldrig recept. Dels för att vi nästan alltid gör mer än vad ett recept vanligtvis visar till (4 personer) för vi båda ska ha matlåda och det är smidigt att göra många när man ändå är i farten. Men när jag hittar mina/våra favoriter skriver jag alltid ner receptet och dess ingredienser och när jag sedan ska göra grytan igen kan jag höfta med mängden, men med de rätta ingredienserna! Toppen!

Så nu skriver jag ner ungefär mängden vi använde igår!

Ca 6 portioner

Potatis
800 gr fläskfilé / fläskytterfilé
Smör
5-7 dl matlagningsgrädde
2 stora morötter
1 gul lök
10 champinjoner
Svartvinbärsgelé
Maizena
Soya
Oxbuljong + fond
Salt, peppar, olja
Örter, timjan
Persilja

1. Börja med att skala potatisen och skär i klyftor. Lägg i en långpanna och häll över olja, flingsalt, örter och timjan. Blanda runt och ställ in i ugnen på 150-200 grader ca 20-30 minuter beroende på hur stora bitar ni gjort.

2. Skär bort onödigt fett och slisk på ditt kött och skär i bitar, ca 1-2 cm. Stek sedan dessa i smör.

3. Finhacka löken, tärna champinjonerna och tillsätt dessa. Krydda med lite salt och peppar.

4. Smula ner en buljongtärning och tillsätt matlagningsgrädden.

5. Dax att lägga i morötterna så de hinner bli lite mjuka. Tillsätt soya efter smak och fond om det behövs.

6. Ta lite av vätskan och blanda med maizena (1-2 msk) och häll i grytan. Låg småkoka en stund tills det tjocknat. Blir det för tjockt tillsätt bara lite grädde eller mjölk.

7. Tillsist tillfätt persilja och svartvinbärsgele. Jag tycker att det ger en riktigt god smak!

8. Servera mer potatisen och ni har en himmelsk rätt!


Mormors cheesecake med digestive

2012-05-07 @ 13:27:52
Den här cheesecaken är jag uppvuxen med som en av mina absoluta favoritefterrätter! Det är mormors recept och det är en helt gudomligt god tårta! Och väldigt enkel att göra dessutom..

200 gram philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 st äggvitor
3 dl grädde
15-20 st digestivekex
2 msk smält smör

1. Krossa kexen till smulor och blanda hälften med det smälta smöret. Tryck sedan ut detta i en springform.

2. Blanda äggulorna med osten, socker och vaniljsocker. Går bra att använda elvisp.

3. Vispa grädden hard och vänd ner i smeten.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd också ner detta i smeten.

5. Häll hälften av smeten över digestivebotten, lägg därefter på resten av digestivesmulorna som ett lager och häll till sist över resten av smeten.

3. Plasta in formen och låt helst stå över natten i frysen, annars minst 6 timmar. Vid servering kan man garnera med olika bär, men jag tycker den är godast att äta som den är - smaksak! Ta ut 20 minuter innan den ska ätas så den hinner tina, den är utan tvekan godast när den nästan smält....


RSS 2.0