Stora kanelbullar
2012-06-11 @ 18:24:18
Underbara kanelbullar! Största misstaget man kan göra med alla olika slags bullar tycker jag är och snåla med fyllningen! Gör INTE det!
240-250 grader
Ca 8 minuter
Ca 40 stora bullar
Bullar:
50 gram jäst
100 gram smör
6 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
15-16 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gram smör/margarin
6-8 tsk kanel
1½ dl socker
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt [37 grader]. Häll sedan vätskan över jästen och rör om/ kör maskin tills jästen löst upp sig.
2. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda degen för hand eller med maskin tills degen släpper ifrån kanterna.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Blanda smör, socker och kanel till en smidig smet. Antingen för hand eller med maskin.
5. Dela degen i 3 delar och kavla ut så tunt du föredrar. Kleta på en tredjedel av fyllningen och rulla på önskat håll. [För att få stora bullar kavlar du ut degen till en rektangel, och rullar sedan ihop från ena kortsidan. Då blir rullen väldigt tjock vilket när du skivar den resulterar i stora bullar] Dela så stora du vill ha och lägg i någon snygg form eller direkt på bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda i cirka 8 minuter på 240-250 grader.
